Precíziós sertéssúly becslés kamerakép alapján: fikció vagy valóság?

High tech magyar vállalkozás évek óta dolgozik a hagyományos mérlegek kiváltásán. Több év fejlesztés és a Bonafarm Csoport egyik telephelyén történt egyéves tesztelést követően elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

A telepek irányításában az állatok súlya nélkülözhetetlen mutató mind a teljesítmény és a gazdaságosság okán, mind a mindennapi munka szempontjából. Fontossága ellenére a sertéstartók különféle okokból alig-alig tudják követni a sertések súlyát és súlygyarapodását: a beruházások, az időhiány, az állatoknak okozott stressz miatt. A kamerakép alapú mérlegelés lényege, hogy e korlátokat feloldja és a hízók mérlegelésének gyakorlata széles körben elérhetővé váljon.

A PigBrother magyar startup 2017 óta fejleszti súlybecslő szolgáltatását, megoldást kínálva arra a globális problémára, hogy a telepek nem tudják naprakészen megmondani a hízók súlyát és a vágóhídi bónuszokat részben elveszítik, esetleg málusz besorolásba esnek. A startup részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovatív fókuszú inkubációs NAK TechLab programjában is.


Hogyan működik?

Az optimalizált képfelismerésen alapuló súlymérő rendszer folyamatosan és teljesen automatikusan működik. A sertések nem vesznek észre semmit, ami teljesen stresszmentes folyamatot eredményez az állatok számára. Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertéshízlalás és feldolgozás folyamatát. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett eszközöktől érkező adatokat, a vállalkozó nyomon követheti állatai súlygyarapodását, a rendszer tárolja az egyes állatok súlyát, növekedési görbéket biztosít és jelez, amikor beavatkozás szükséges.

A Bonafarm küngösi telephelyén 2019 szeptemberében egyéves pilot program vette kezdetét, melynek során a 94%-os pontosság elérése lett a kitűzött cél. Négy rotáción keresztül kézi súlyméréssel történt a validáció, és a PigBrother megoldásának pontossága túlszárnyalta az elképzeléseket: 97,91%-os pontosságot eredményezett összességében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 kg-os egyed súlyát képes a mesterséges intelligencia 1-2 kg-os pontossággal meghatározni. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát. A rendszer nem csak a kutricában lévő súly adatokat közli, de képes statisztikát, szórást, átlagot, napi átlagos súlygyarapodást, minimumot, maximumot is megadni, ezzel segíteni a gazdákat az optimális döntések meghozatalában.

Kapcsolódó cikkek

Támogatások igénylésével és kifizetésével kapcsolatos rendeletet módosítottak

A Magyar Közlöny 2022. évi 215. számában az Agrárminiszter 159/2022. (XII. 27) AM rendelete módosította, az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletet. 

Forrás: www.magyarkozlony.hu; www.net.jogtar.hu; Kép forrás: www.pixabay.com; Czagány Blanka és Csernáczki Csilla
Sertésintegráció Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Egyéb Külső szakmai tartalom 2023.01.06.

Miért ünnepeljünk malaccal? Ebből a kampányból kiderül

Elsődleges cél a sertéshús fogyasztásának növelése és az abból előállított termékek vásárlásának ösztönzése.

Forrás: www.agroinform.hu; Kép forrás: www.pixabay.com
Általános Sertéshús Egyéb Külső szakmai tartalom 2022.11.28.

A jövő fenntartható sertéshús termelése a DanBred-ben rejlik

A DanBred és a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazata 2022. november 8-án szakmai napot tartott Sarlóspusztán. Az esemény mind az ágazat szakemberei, mind pedig az ágazat partnerei számára lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerjék a DanBred és Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztését valamint a két fél közötti együttműködést.

www.bonafarm.hu
Sertésintegráció Általános Sertéstenyésztés Sertéshús Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2022.11.19.