Precíziós sertéssúly becslés kamerakép alapján: fikció vagy valóság?

High tech magyar vállalkozás évek óta dolgozik a hagyományos mérlegek kiváltásán. Több év fejlesztés és a Bonafarm Csoport egyik telephelyén történt egyéves tesztelést követően elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

A telepek irányításában az állatok súlya nélkülözhetetlen mutató mind a teljesítmény és a gazdaságosság okán, mind a mindennapi munka szempontjából. Fontossága ellenére a sertéstartók különféle okokból alig-alig tudják követni a sertések súlyát és súlygyarapodását: a beruházások, az időhiány, az állatoknak okozott stressz miatt. A kamerakép alapú mérlegelés lényege, hogy e korlátokat feloldja és a hízók mérlegelésének gyakorlata széles körben elérhetővé váljon.

A PigBrother magyar startup 2017 óta fejleszti súlybecslő szolgáltatását, megoldást kínálva arra a globális problémára, hogy a telepek nem tudják naprakészen megmondani a hízók súlyát és a vágóhídi bónuszokat részben elveszítik, esetleg málusz besorolásba esnek. A startup részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovatív fókuszú inkubációs NAK TechLab programjában is.


Hogyan működik?

Az optimalizált képfelismerésen alapuló súlymérő rendszer folyamatosan és teljesen automatikusan működik. A sertések nem vesznek észre semmit, ami teljesen stresszmentes folyamatot eredményez az állatok számára. Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertéshízlalás és feldolgozás folyamatát. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett eszközöktől érkező adatokat, a vállalkozó nyomon követheti állatai súlygyarapodását, a rendszer tárolja az egyes állatok súlyát, növekedési görbéket biztosít és jelez, amikor beavatkozás szükséges.

A Bonafarm küngösi telephelyén 2019 szeptemberében egyéves pilot program vette kezdetét, melynek során a 94%-os pontosság elérése lett a kitűzött cél. Négy rotáción keresztül kézi súlyméréssel történt a validáció, és a PigBrother megoldásának pontossága túlszárnyalta az elképzeléseket: 97,91%-os pontosságot eredményezett összességében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 kg-os egyed súlyát képes a mesterséges intelligencia 1-2 kg-os pontossággal meghatározni. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát. A rendszer nem csak a kutricában lévő súly adatokat közli, de képes statisztikát, szórást, átlagot, napi átlagos súlygyarapodást, minimumot, maximumot is megadni, ezzel segíteni a gazdákat az optimális döntések meghozatalában.

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Bonafarm Csoport
Sertésintegráció Általános Sertéshús Technológia Bonafarm 2023.03.09.