Precíziós sertéssúly becslés kamerakép alapján: fikció vagy valóság?

High tech magyar vállalkozás évek óta dolgozik a hagyományos mérlegek kiváltásán. Több év fejlesztés és a Bonafarm Csoport egyik telephelyén történt egyéves tesztelést követően elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

A telepek irányításában az állatok súlya nélkülözhetetlen mutató mind a teljesítmény és a gazdaságosság okán, mind a mindennapi munka szempontjából. Fontossága ellenére a sertéstartók különféle okokból alig-alig tudják követni a sertések súlyát és súlygyarapodását: a beruházások, az időhiány, az állatoknak okozott stressz miatt. A kamerakép alapú mérlegelés lényege, hogy e korlátokat feloldja és a hízók mérlegelésének gyakorlata széles körben elérhetővé váljon.

A PigBrother magyar startup 2017 óta fejleszti súlybecslő szolgáltatását, megoldást kínálva arra a globális problémára, hogy a telepek nem tudják naprakészen megmondani a hízók súlyát és a vágóhídi bónuszokat részben elveszítik, esetleg málusz besorolásba esnek. A startup részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovatív fókuszú inkubációs NAK TechLab programjában is.


Hogyan működik?

Az optimalizált képfelismerésen alapuló súlymérő rendszer folyamatosan és teljesen automatikusan működik. A sertések nem vesznek észre semmit, ami teljesen stresszmentes folyamatot eredményez az állatok számára. Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertéshízlalás és feldolgozás folyamatát. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett eszközöktől érkező adatokat, a vállalkozó nyomon követheti állatai súlygyarapodását, a rendszer tárolja az egyes állatok súlyát, növekedési görbéket biztosít és jelez, amikor beavatkozás szükséges.

A Bonafarm küngösi telephelyén 2019 szeptemberében egyéves pilot program vette kezdetét, melynek során a 94%-os pontosság elérése lett a kitűzött cél. Négy rotáción keresztül kézi súlyméréssel történt a validáció, és a PigBrother megoldásának pontossága túlszárnyalta az elképzeléseket: 97,91%-os pontosságot eredményezett összességében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 kg-os egyed súlyát képes a mesterséges intelligencia 1-2 kg-os pontossággal meghatározni. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát. A rendszer nem csak a kutricában lévő súly adatokat közli, de képes statisztikát, szórást, átlagot, napi átlagos súlygyarapodást, minimumot, maximumot is megadni, ezzel segíteni a gazdákat az optimális döntések meghozatalában.

Kapcsolódó cikkek

Nagydíjjal ismerték el a Bonafarm Mezőgazdaság fenntartható takarmányozási technológiáját

Nagydíjat nyert a Bonafarm Mezőgazdaság a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2022-es pályázatán.

Forrás: babolnatakarmany.hu
Általános Takarmány Technológia Bonafarm Egyéb Külső szakmai tartalom 2022.04.21.

Sajtóközlemény – Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállítása érdekében

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással –, Agroökológiai alapon integrált hazai, minősített gabona- és fehérjeforrásokra alapozott termelési rendszer a magas biológiai értékű sertéshús előállítása érdekében címmel valósított meg egy 4 éves projektet. A GINOP-2.2.1-15-2016-00021 azonosító számmal rendelkező, 2020 novemberében a végéhez ért program a takarmánynövény-termesztés és a minőségi sertéshús-előállítás hatékonyságának javítását célozta meg.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának és a Debreceni Egyetem konzorciuma
Sertéstenyésztés Sertéshús Takarmány Technológia 2021.03.02.

Ötszörös MagyarBrands díjas a Bábolna Takarmány

A „Kiváló Üzleti Márka” kategóriában idén is – immár ötödik alkalommal – MagyarBrands díjat nyert a Bábolna Takarmány.

Harmath Krisztina
Takarmány Bonafarm Egyéb 2020.10.21.