Precíziós sertéssúly becslés kamerakép alapján: fikció vagy valóság?

High tech magyar vállalkozás évek óta dolgozik a hagyományos mérlegek kiváltásán. Több év fejlesztés és a Bonafarm Csoport egyik telephelyén történt egyéves tesztelést követően elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

A telepek irányításában az állatok súlya nélkülözhetetlen mutató mind a teljesítmény és a gazdaságosság okán, mind a mindennapi munka szempontjából. Fontossága ellenére a sertéstartók különféle okokból alig-alig tudják követni a sertések súlyát és súlygyarapodását: a beruházások, az időhiány, az állatoknak okozott stressz miatt. A kamerakép alapú mérlegelés lényege, hogy e korlátokat feloldja és a hízók mérlegelésének gyakorlata széles körben elérhetővé váljon.

A PigBrother magyar startup 2017 óta fejleszti súlybecslő szolgáltatását, megoldást kínálva arra a globális problémára, hogy a telepek nem tudják naprakészen megmondani a hízók súlyát és a vágóhídi bónuszokat részben elveszítik, esetleg málusz besorolásba esnek. A startup részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovatív fókuszú inkubációs NAK TechLab programjában is.


Hogyan működik?

Az optimalizált képfelismerésen alapuló súlymérő rendszer folyamatosan és teljesen automatikusan működik. A sertések nem vesznek észre semmit, ami teljesen stresszmentes folyamatot eredményez az állatok számára. Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertéshízlalás és feldolgozás folyamatát. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett eszközöktől érkező adatokat, a vállalkozó nyomon követheti állatai súlygyarapodását, a rendszer tárolja az egyes állatok súlyát, növekedési görbéket biztosít és jelez, amikor beavatkozás szükséges.

A Bonafarm küngösi telephelyén 2019 szeptemberében egyéves pilot program vette kezdetét, melynek során a 94%-os pontosság elérése lett a kitűzött cél. Négy rotáción keresztül kézi súlyméréssel történt a validáció, és a PigBrother megoldásának pontossága túlszárnyalta az elképzeléseket: 97,91%-os pontosságot eredményezett összességében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 kg-os egyed súlyát képes a mesterséges intelligencia 1-2 kg-os pontossággal meghatározni. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát. A rendszer nem csak a kutricában lévő súly adatokat közli, de képes statisztikát, szórást, átlagot, napi átlagos súlygyarapodást, minimumot, maximumot is megadni, ezzel segíteni a gazdákat az optimális döntések meghozatalában.

Kapcsolódó cikkek

Stresszindukált viselkedésformák sertéseknél: fókuszban a farokrágás

A sertések evolúciójuk során olyan genetikailag rögzült viselkedésformákat alakítottak ki és örökítettek tovább, amelyek a természetes élőhelyükön való alkalmazkodás során fejlődtek ki. Ezeket a viselkedésmintázatokat a mai modern genetikák is tovább hordozzák magukban. A vadon élő sertések kisebb csoportokban élnek, és a napjuk jelentős részét táplálékkereséssel töltik – földtúrással, fakéregrágással –, miközben változatos, ingergazdag környezeti tényezők biztosítanak számukra természetes elfoglaltságokat, ezzel lekötve figyelmüket. A modern nagyüzemi sertéstartásban ezek a környezetgazdagító ingerek eltűntek, azonban a sertés továbbra is keresne-kutatna. Az ilyen ingerszegény környezetben nevelt állatokban előbb-utóbb stressz alakul ki.

Császár Bence junior sertés-szaktanácsadó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., kép forrása: Magyar Állatorvosok Lapja
Állategészségügy Szakmai cikkek 2025.06.13.

In vitro fehérjeemészthetőség-vizsgálatok jelentősége a választott malacok takarmányozásában 1. rész

A sertések takarmányozásáról általánosan elmondható, hogy a termelés hatékonyságának meghatározó tényezője az életfenntartáshoz és a termeléshez (növekedéshez) szükséges táplálóanyag-igényt kielégítő takarmányreceptúrák összeállítása. Az egyes táplálóanyagok közül a fehérjék, valamint az őket alkotó aminosavak minőségi és mennyiségi értékelése kulcsszerepet játszik a sertés-, különösen a malactakarmányozásban. Az okszerű táplálóanyag-ellátáshoz az egyes alapanyagok fehérjeemészthetőségére vonatkozó adatok ismerete elengedhetetlen. Ez a gondolat motiválta a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. aktuális malactakarmányozási fejlesztéseit, amelyet jelen cikksorozatunkban mutatunk be.

Dr. Vida Orsolya fejlesztési vezető Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
Sertésintegráció Takarmány Bonafarm Szakmai cikkek 2025.06.03.

Az emészthető nyersfehérje szerepe a takarmányozás hatékonyságának javításában

A fehérjék, valamint az őket alkotó aminosavak minőségi és mennyiségi értékelése kulcsszerepet játszik a sertéstakarmányozásban. Ez a megközelítés elengedhetetlen a takarmányozás hatékonyságának növeléséhez. Korábban a takarmányfehérjék minősítését főként a nyersfehérje-tartalom alapján végezték. Ez az értékelésmód azonban nem veszi figyelembe a fehérjék emészthetőségét, így számos téves következtetéshez vezetett. A takarmány nyersfehérje-tartalma önállóan nem ad pontos képet az állatok által megemészthető fehérje mennyiségéről, így az önmagában nem biztosítja az optimális és egyben okszerű táplálóanyag-ellátottságot. Az emészthető nyersfehérje-tartalom segítségével a takarmány minőségét és a tápanyagok valódi hasznosulását pontosabban megérthetjük, így lehetőség nyílik a takarmányozás hatékonyságának növelésére és ezzel együtt a környezet terhelésének csökkentésére is.

Borbély Fédra termékmenedzser BBT és a cikkben megjelölt irodalmi anyagok.
Sertésintegráció Takarmány Állategészségügy Bonafarm Külső szakmai tartalom Szakmai cikkek 2025.03.24.